Gamechanger SoFi krijgt grootste FinTech financiering ooit

SoFi (Social Finance) is een Amerikaanse peer-to-peer (P2P) online marktplaats voor consumentenfinancieringen. Onder begeleiding van het Japanse Softbank heeft het voor $1 miljard aan venture capital opgehaald. Daarmee betreft het de grootste investering in een Fintech bedrijf ooit. De investering overtreft ruimschoots de eerdere records die zijn behaald in FinTech. In 2014 haalde het Amsterdamse Ayden de grootste FinTech investering binnen met een bedrag van $250 miljoen.

SoFi is in 2011 gestart als een online marktplaats voor leningen die Amerikaanse studenten willen afsluiten om hun studie te kunnen bekostigen. SoFi heeft een uniek gamechanging business model omdat zij zich niet alleen richt op het verstrekken van leningen maar ook bouwt aan een sociaal netwerk en ecosysteem om te zorgen dat de kans dat een lening wordt terugbetaald maximaal is. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld de private verstrekkers in staat worden gesteld om leningen te verstrekken aan studenten die studeren aan dezelfde universiteit waar de verstrekker ooit ook zelf gestudeerd heeft en vervolgens in staat worden gesteld om als mentor voor deze studenten op te treden, ook als ze eenmaal afgestudeerd zijn. Persoonlijke affiniteit met de persoon aan wie de financiering verstrekt wordt, staat dus centraal in het business model van SoFi.

Inmiddels richt SoFi zich niet alleen meer op studieleningen maar verstrekt ook hypothecaire financieringen en persoonlijke leningen. In de eerste drie jaar van haar bestaan heeft SoFi $3 miljard aan leningen verstrekt. In het 3e kwartaal van 2015 werd de grens van $4 miljard en de verwachting is dat aan het einde van het jaar de grens van $6 miljard bereikt gaat worden. Daarmee is het de snelste groeiende P2P marktplaats in de Verenigde staten.

Er zijn 400 FTE’s werkzaam binnen het bedrijf. SoFi heet plannen om haar dienstverlening uit te breiden, bijvoorbeeld zoals het verstrekken van credit en debitcards. Daarmee wordt het steeds meer een echte concurrent voor de traditionele banken.